Budapest ivóvíz minősége ugyan kielégíti a vonatkozó jogszabályokat és az Európa Unió előírásait, tartós fogyasztása azonban nem javasolt. Az ívóvizet a lakossági csőhasználatba engedése előtt klórgázzal fertőtlenítik, de sok esetben hypót is használni kell a fertőtlenítéshez. A fővárosban a mérések által általában közepes keménységű víz kerül előállításra. Általánosságban azt mondják, minél keményebb a víz, annál jobb ízű, de azért ez ennél bonyolultabb, ráadásul mosógépek számára sem ideális. A vezetékes víz olómtartalmát is szabályozni kell, az ólom toxikus elem, idegrendszeri és fejlődési zavarokat okozhat. Nem véletlen, hogy mind az ólomból gyártott vízvezetékek (1970-es évek előtt épült lakások), evőeszközök és edények használatát betiltották. A vezetékes vízbe sajnálatosan további szennyező anyagok is kerülnek. A vízminőség rendelet nem írja elő a gyógyszerek és egyéb vegyi anyagok maradványainak vizsgálatát, de a Fővárosi Vízművek a Budapesti Műszaki Egyetem szakértőinek bevonásával végez ilyen jellegű méréseket.
Pánikra ugyan nincs ok, azonban nyilvánvalóan kimutathatók szteroid hormonok és nem szteroid jellegű hormonok a Duna vízében, az ivóvízbázisokon, a vízkezelés előtti és utáni pontokon. Bár a közzétett adatok alapján mindezek az egészségügyi határérték alatt vannak, az emberek egyéni érzékenysége sajnos nem elhanyagolható tényező. Különös aggódalomra ad okot a növényvédő szerek (peszticidek), különféle rovarölő, gyomírtó, gombaölő, algaölő, rágcsálóölő (patkánymérgek) összessége, amelyek a felszíni vagy a felszín alatti vízforrásokba történő bemosódás eserményeképpen kerülhetnek a vízbázisokba. Egészségünk védelmében fogyasszunk inkább ásványvizet a vezetékes csapvíz helyett! Az ásványvíz föld alatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származnak, kitermelésüket szigorú előírások szabályozzák. Az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termék minősége pedig folyamatosan ellenőrzött. A palackozott termékek címkéi adnak felvilágosítást az ásványvíz összetételére, jellegére vonatkozóan. Ásványi és nyomelemtartalmuk állandó, így az egészségmegőrzésben is nagy szerepe van a természetes ásványvíznek. Számos, az embernek szükséges anyagot és nyomelemet tartalmaznak: kálcium, magnézium, kálium, nátrium, de előfordulhat benne még vas, jód, cink, foszfát-ionos formában, stb. A szervezet számára ezek az anyagok beépíthető formában vannak jelen, amit a szervezet nem hasznosít, azt pedig kiüríti izzadság és vizelet formájában. A természetes ásványvíz Magyarország nemzeti kincse, nagyon értékes, egészséges, eredeténél fogva tiszta, minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől mentes, természetes élelmiszer. A táplálkozási, valamint általánosan az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket. Szigorú követelményeknek kell megfelelnie egy víz minőségének ahhoz, hogy természetes ásványvíznek nevezhessék, és ezt a megfelelőséget hivatalos hatóság, a Budapest Főváros Kormányhivatala elismerése bizonyítja. Csak az a víz lehet – úgy a hazai, mint az Európai Unió rendelete szerint – természetes ásványvíz, amely:
- védett vízadó rétegből származik,
- eredendően tiszta, szennyeződésmentes,
- összetétele ismert és állandó,
- összetevői csak meghatározott mennyiségben fordulhatnak elő,
- ásványi anyag és nyomelem-tartalmának köszönhetően egészségre kedvező hatású,
- szigorú mikrobiológiai követelményeknek kell megfelelnie,
- néhány fizikai eljárástól eltekintve nem szabad kezelni,
- nem szabad – a szén-dioxid kivételével – idegen anyagot adni a vízhez,
- nem szabad fertőtleníteni, bakteriosztatikus anyagot hozzáadni,
- nem szabad szállítani, eredeti tisztaságuk és kémiai összetételük megőrzése érdekében közvetlenül a vízkivételi helyen kell palackozni.
Az AQ IRIS ásványvíz kút az országban is egyedülállóan mélyfúrású mivel 900 méter mélyről hozza fel az I. osztályú vizet. Ebből a mélységből egy jól vízzáró kőzetrétegekkel védett karsztból származik a víz. A nagy mélységnek és ennek a vízzáró kőzetrétegnek köszönhető, hogy a talaj magasabb rétegeiből víz leáramlása és így szennyező anyag bekerülése a kútba nem fordulhat elő! Továbbá szintén különleges (egyedi) előnye a kútnak a víz állandó 14-15 C fokos hőmérséklete, így a nagy mélység ellenére a palackozásnál visszahűtést nem igényel, azonnal fogyasztható. A fenti előnyökön túl a kútban négy rétegben szűrők kerültek kialakításra a zavartalan vízminőségi állapot folyamatos fenntartása érdekében. Az AQ IRIS ásványvíz szinte egyedülálló módon megőrzi a víz minőségét azáltal, hogy nem műanyag csomagolásban, hanem üvegpalackokban biztosítja a fogyasztóknak, tehát fogasztásúk során, a mikro műnyag szemcsék semmiképpen sem kerülhetnek az emberi szervezetben. Más ásványvízekkel való összehasonlításban az AQIRIS ásványvíz a következők miatt különleges:
- Teljesen szennyeződés mentes, Magyaroroszág 2. legmélyebb kútjából származik.
- Annyira tökéletes forrásból származik, hogy sem kezelést, sem hűtést nem igényel, azonnal palackozható.
- Tökéletes az ízvilága és a ph értéke, sem nem túl lúgos, sem nem túl savas.
- Üvegpalackba töltjük, ezáltal mikroműanyag szemcsék sem kerülhetnek az emberi szervezetbe.
- A környezetvédelmi szempontok miatt a kútat napelempark működteti, az üvegpalackok pedig újrahasznosításra kerülnek.