Köztudott, hogy a csapvíz káros anyagokat tartalmaz és így felmerül a kérdés, milyen ásványvízet fogyasszuk egészségünk megvédésének érdekében? A víz eredeti formájában 7-es (semleges) pH-értékű, az ivóvíz pH-értéke 6,5 (enyhén savas) értéktől 9,5-ig (bázikus, más néven lúgos) lehet. A pH-értéket a hidrogénion koncentrációja határozza meg. Ha egy vegyület hidrogéniont (protont) tud leadni, azt savnak nevezzük, ha pedig egy vegyület hidrogéniont tud felvenni, lúgnak nevezzük. Ez az érték legtöbbször 7,5 és 8,5 között van – vagy legalábbis erre „állítják be”, ásványi sók hozzáadásával. A forrásvíz gyakran meglehetősen savas kémhatású (5,5 pH), ezért gyakran ásványi sókat adnak a vízhez, így lúgosítva azt. Ezért a savas kémhatású vizet nem tanácsos műanyag flakonban tárolni, hiszen a savak a műanyagot lágyító oldószereket és egyéb vegyületeket oldhatnak ki a műanyagból. Ez  más mértékben ugyan, de vonatkozik a buborékmentes ásványvizekre is. AZ IDEÁLIS TÁROLÓ AZ ÜVEG! 

 

A savas víz

A víz pH-értéke a szűrés hatására csökken,  savasodik. Furcsa módon a savanykás víz ízét frissítőnek, a lúgosat olykor kellemetlennebbnek érezzük. Globálisan a szervezet savasodása több mint 200 betegséget eredményezhet, hiszen az általunk fogyasztott ételek több mint 90%-a „savanyú” termék (kivétel pl. a tiszta viz, a friss gyümölcslé és a cukor nélküli tea), amelynek pH-ja 4,5 és 2,5 között van, ami tovább savanyítja testünket. A megnövekedett savasságot az Acidosis-nak nevezik. Az időben nem észlelt acidózis észrevétlenül károsíthatja a szervezetet, de akár évekig is tarthat, mire a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • Szív- és érrendszeri betegségek, szívelégtelenség, szívizom gyengülés.
  • Emésztési problémák.
  • Általános gyengeség.
  • Súlygyarapodás és cukorbetegség.
  • A vesék és a húgyhólyag betegségei, vesekövek kialakulása.
  • Csökkent immunitás.
  • A csontok törékenysége és az izom-csontrendszer egyéb rendellenességei.
  • Az ízületi fájdalom és izomfájdalom megjelenése, amely a tejsav felhalmozódásához kapcsolódik.
  • A szemizmok munkájának fokozatos gyengülése, ami az idősek körében nagyon gyakori.
A lúgos víz

Kétféle lúgos víz létezik, természetes és mesterséges. Természetes módon olyan területen fordul elő, ahol bizonyos ásványi anyagokban gazdag kőzetek találhatók. Tartalmazhatnak kálciumot, káliumot, magnéziumot és bikarbonátot. Ezek a hozzáadott ásványi anyagok a lúgosságot és az ízt hivatottak gazdagítani. A vizet egy elektrolízisnek nevezett eljáráson is át lehet vezetni a pH-érték emelése érdekében. Mivel a testben a legtöbb reakciót a hidrogénionok aktivitása befolyásolja, a vízben vagy más folyadékokban vagy az élelmiszerekben található pH-szint nagyon fontos az egészség szempontjából. A pH a víz savasságszintjét 0 és 14 közötti tartományban méri és az emberi test számára a semleges pH 7, ez az érték, amely alatt a víz savas, 7 felett pedig a lúgos lesz. Testünk által tolerált pH értéktartomány 6,5 és 9 között van.

 

Milyen legyen akkor a víz pH-értéke?

A felgyorsult világ, az egészségtelen táplálkozás miatt az emberi szervezetben a pH szint csökken, ami a korábban említett súlyos betegségekhez  is vezethet. Ez a probléma az ásványvíz napi fogyasztásával, a hidrogénionok optimális aktivitási szintjével megoldható. Ezért fontos tudni, hogy milyen pH-értéket jelent a rendszeresen fogyasztott víz. A szakemberek azt állítják, hogy ennek az értéknek megközelítőleg meg kell felelnie az emberi vér normál pH-jának (7.5). A tiszta ivóvíznek köszönhetően a hidrogénionok aktivitásának normál mutatója javítja a szervezet anyagcsere-folyamatait, növeli a teljes élettartamot és optimalizálja az oxigéncserét. Ezzel szemben a cukros, szénsavas és festéktartalmú italok miatt csökken az emberi vér pH-ja, amit például azonnal észrevehet a kellemetlen szájszárazságból is.

Ezért a legjobb, ha a „megfelelő” pH-értékű vizet részesítjük előnyben. Ezt az információt mindig a palack címkéjén találhatja meg. Egyetlen töltőanyaggal és abszorbenssel ellátott szűrő sem helyettesítheti az igazi természetes vizet az optimális pH-értékkel.

 

Az AQ IRIS ásványvíz a szervezet számára teljesen ideális 7,69 PH-értékű és az üvegpalackba töltés/tárolás miatt ezt a pH-értékét megőrzi!